Aktuality

Televízne reportáže zo Základnej školy Jána Zemana Nová Baňa

22. 4. 2024
Oznamy

Mesto Nová Baňa dáva do pozornosti reportáže zo Základnej školy Jána Zemana Nová Baňa, ktoré boli odvysielané v Televíznych noviná...

Stavanie mája 30. apríla 2024

22. 4. 2024
Kultúra Nová Baňa Oznamy

Mesto Nová Baňa vás pozýva na Stavanie mája, ktoré sa uskutoční 30. apríla 2024 o 15.30 hod. na Námestí slobody v Novej Bani. V sp......

Stavanie mája na Gápli dňa 30. apríla 2024

22. 4. 2024
Kultúra Nová Baňa Oznamy

Vrškári a mesto Nová Baňa Vás srdečne pozývajú na Stavanie mája dňa 30. apríla 2024 na Gápli o 16:30 hod. O dobrú náladu sa pos......

Máj, máj, máj, zelený....

28. 4. 2023 Kultúra Oznamy

Tak ako sa nevie, kto je tvorcom ľudových piesní, ani ľudové zvyky a obyčaje nemajú zachované mená svojich autorov. Rodil ich život, ľudia, ktorí v nich hľadali zabudnutie, kúsok zábavy, krátky oddych od ťažkej každodennej práce. A stavanie májov sa radilo medzi ne.

Máj je tradične považovaný za prejav lásky. Označoval dievča súce na vydaj. Stal sa symbolom vážneho záujmu o dievča. V minulosti ľudia verili, že týmto si zabezpečia zdravie, čistotu a krásu. Stavanie májov sa častom ustálilo do troch podôb. Staval ho mládenec dievčaťu, o ktoré mal vážny záujem, ďalej ho stavali mládenci všetkým dievčatám ktoré dovŕšili podľa miestneho zvyku vek dospelosti, alebo sa máje stavali všetkým dievčatám.

Táto tradícia sa v slovenských mestách a dedinách dodržiava dodnes a inak tomu nie je ani v Novej Bani. Aj tento rok sme postavením mája na Námestí slobody privítali najkrajší mesiac v roku.

Pri tejto príležitosti mesto Nová Baňa pripravilo kultúrny program, v ktorom s krásnymi ľudovými piesňami vystúpila FSk Vinička. Naši škôlkari z Materskej školy Nová Baňa – triedy Včielky a Žabky z Nábrežnej, trieda Slniečka z ET Kolibská cesta a trieda Ďatelinky z ET Štúrova so svojim programom zase roztancovali námestie. Ich vystúpenie bolo plné radosti a šťastia, čo sa odzrkadlilo aj v tvárach divákov. Nechýbali ani Novobanské mažoretky z Centra voľného času Nová Baňa, ktoré sa nám predstavili so svojou choreografiou „Jabĺčko“. A potom nastala očakávaná chvíľa, kedy sme s napätím sledovali stavanie mája, ktorý pestrofarebnými stužkami ozdobili krojované dievčatá z FS Háj. Všetko dobre dopadlo a naše námestie sa pýši krásnym májom.

Ďakujeme všetkým účinkujúcim za krásny program, Mgr. Kataríne Búryovej, ktorá nás podujatím sprevádzala, Technickým službám mesta Nová Baňa, Mestským lesom Nová Baňa, Mestskej polícii Nová Baňa za súčinnosť a v neposlednom rade pánovi Ľubošovi Tužinskému, ktorý počas stavania mája opäť ukázal svoju zručnosť.

Text: Dagmar Lachká, MsÚ Nová Baňa

Foto: Andrea Bedenská, MsÚ Nová Baňa




Zatvoriť
Pridajte si Novú Baňu na plochu

Pre inštaláciu do vášho iPhone stlačte ikonu (share / zdieľať) a zvolte položku Add to homescreen / Pridat na plochu

Pridajte si Novú Baňu na plochu

Nainštalujte si web stránku Nová Baňa ako aplikáciu pre rýchly prístup k informáciám.