Občan

Novobanský jarmok sa niesol v duchu remesiel, zábavy a dobrého jedla

Novobanský jarmok sa radí medzi podujatia, na ktoré sa všetci tešíme. A aký prívlastok si zaslúži? Myslím, že mu právom patrí tradičný, obľúbený. Veď nebyť dvojročnej covidovej prestávky oslávil by tento rok už tridsiate druhé narodeniny.

Aký bol jeho 30. ročník a čo jarmok ponúkol tento rok?

Napriek smutnejšiemu a neistému počasiu mesto počas jeho oboch dní žilo tou správnou jarmočnou atmosférou. Remeselníci ponúkali svoje jedinečné výrobky, v ponuke nechýbali medovníčky, varešky, krásna keramika, bylinky a výrobky z nich, prírodná kozmetika, med i sviečky zo včelieho vosku, ale aj iné čačky, ktoré k jarmoku neodmysliteľne patria. Nechýbala ani pestrá ponuka tradičných jarmočných špecialít, dobrý burčiak či medovina. Stačilo si len vybrať podľa svojej chute, či už na námestí, mestskom trhovisku, alebo v areáli Strednej odbornej školy obchodu a služieb, ktorá aj tento rok ponúkala svoje preslávené pstruhy či lokše.

A čo by to bol za jarmok bez kultúrneho programu, kolotočov a iných sprievodných akcií? Nič z toho na našom jarmoku nechýbalo. Kultúrny program sme zostavili tak, aby si v ňom každý našiel to svoje. Na námestí sa na pódiu počas oboch jarmočných dní vystriedalo množstvo účinkujúcich, priestor na svoju prezentáciu dostali aj naši domáci. V piatkovom programe sa nám predstavili deti z Materskej školy Nová Baňa – triedy Sovičky, Motýliky a Hviezdičky. Centrum voľného času sa prezentovalo vystúpením Novobanských mažoretiek, tanečnej prípravky Lienky, tanečného súboru Zuzana a chýbať nemohol ani detský folklórny súbor Novobanček. Po slávnostnom otvorení jarmoku sme si aj zasúťažili. Úlohou nič netušiacich súťažiacich bolo poskladať Jarmočnicu, ktorá je symbolom Novobanského jarmoku. Víťaz si odniesol cenu, ktorú venovalo Zlatníctvo JANTÁR. A v programe sme pokračovali... Krátke a vtipné prevedenie novobanskej povesti o radných pánoch stvárnili členovia OZ Nová Baňa a DS MÚZa. Jarmok a folklór – nerozlučné spojenie, o ktoré sa postaral náš FS Háj. Vystúpenie Majselfa & DJ Fillipiana zase prilákalo našich tínedžerov a priaznivcov rapovej hudby. A záver piatkového dňa patril Funkiez, vynikajúcej slovenskej funkovej kapele, ktorá roztancovala námestie. Sobotňajší jarmočný program začal už v doobedňajších hodinách, kedy sa námestím rozliehal spev a ľubozvučné tóny heligoniek Jozefa Suchého, Sebastiána Číka, Michala Štaudnera, Bruna Šedianskeho a Reného Záhumenského. Po ich vystúpení patrilo pódium Divadlu Zelienka, ktoré nám prinieslo príbeh o čarovnom klobúku. V programe vystúpili aj spevácka skupina Jesienka a folklórna skupina Vinička, obe tieto zoskupenia oslávili v tomto roku krásnych 25 rokov. Nepochybne veľmi pôsobivé a pútavé bolo vystúpenie žiakov a pedagógov Základnej umeleckej školy Nová Baňa, ktoré zanechalo v nás nezabudnuteľný dojem. Kultúrny program obohatilo vysoko profesionálne vystúpenie speváckeho zboru Cantus Monte Regis, ktorý reprezentuje Novú Baňu nielen na domácej pôde. Ich bravúrny výkon v nás zanechal silný zážitok. Pozvanie na Novobanský jarmok prijala aj Vlasta Mudríková, heligonkárka a speváčka, ktorá sa teší veľkej priazni fanúšikov. Rovnako aj koncerty skupiny Vidiek a Duchoňovcov zaplnili námestie a vytvorili jedinečnú atmosféru. Záver 30. ročníka Novobanského jarmoku patril našej domácej formácii Potočná liga, ktorá sa nám predstavila svojou vlastnou tvorbou.



Počas jarmoku v sobotu prebiehala na námestí aj anketa pod záštitou Mestského mládežníckeho parlamentu, do ktorej sa zapájali návštevníci jarmoku. Po zodpovedaní otázok, týkajúcich sa Novej Bane, boli zaradení do zlosovania o darčekové koše, ktoré venovalo mesto Nová Baňa.

Radničný park patril deťom. Nechýbali tu rôzne atrakcie, kolotoč, maľovanie na tvár, tvorivé dielničky a zavítal tam aj historický šaško Krak. A kto sa chcel zabaviť na kolotočoch, ten si ich mohol do sýtosti užiť „pod orechom“ na Kollárovej ulici.

Aj touto cestou ďakujeme za súčinnosť Technickým službám mesta Nová Baňa, mestskej polícii, za pomoc ďakujeme našim dobrovoľníkom, Martinovi Lenartovi a Samuelovi Raffajovi.

A v neposlednom rade ďakujeme všetkým účinkujúcim a vám, milí návštevníci Novobanského jarmoku, za vašu priazeň a pozitívne ohlasy.

Text: Dagmar Lachká, MsÚ Nová Baňa, manažér kultúry a športu

Foto: Lýdia Bratková


Aktuality

Stretnutie s osobnosťou mesta Nová Baňa s plk. v. v. Ing. Viliamom Polnišerom

18. 3. 2024
Kultúra Nová Baňa Oznamy

Mesto Nová Baňa vás pozýva na besedu s plk. v. v. Ing. Viliamom Polnišerom, bývalým šéfpilotom a riaditeľom leteckého útvaru MVSR,......

Program: Melekova DIVADELNÁ Nová Baňa

15. 3. 2024
Kultúra

„Kolkoviny VIII“, Divadlo pri Kolkárni , Handlová Ojedinelý zjav na ochotníckej divadelnej scéne. Obľúbený kabaret je zm......

Oznámenie o prerušení distribúcie elektriny

15. 3. 2024
Nová Baňa Oznamy

Stredoslovenská distribučná spoločnosť, a. s., oznamuje, že v nasledujúcich dňoch bude v našom meste prerušená distribúcia elektri......

Zatvoriť
Pridajte si Novú Baňu na plochu

Pre inštaláciu do vášho iPhone stlačte ikonu (share / zdieľať) a zvolte položku Add to homescreen / Pridat na plochu

Pridajte si Novú Baňu na plochu

Nainštalujte si web stránku Nová Baňa ako aplikáciu pre rýchly prístup k informáciám.