Občan

Do práce na bicykli

V jubilejnom ročníku kampane Do práce na bicykli opäť s Novou Baňou

Bicyklová doprava za posledné roky získala veľké množstvo priaznivcov. Orientujú sa na ňu obce, mestá, školy a zamestnávatelia. Bicyklovanie prináša formu slobody a je vyjadrením lásky k pohybu a udržateľnosti. Vďačiť tomu môžeme aj celonárodnej kampani Do práce na bicykli, ktorej hlavným cieľom je podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy v mestách a obciach.

10. ročník národnej kampane Do práce na bicykli bol v doterajšej histórii najúspešnejší. Do najväčšieho cyklistického podujatia na Slovensku sa tento rok zapojilo rekordných 116 samospráv so 14 557 registrovanými súťažiacimi, ktorí si počas júna zaevidovali 248 071 jázd na bicykloch a najazdili počas nich 1 876 320 kilometrov. K rekordným číslam prispela aj Nová Baňa. V tomto ročníku sme mali zaregistrovaných 15 tímov od 7 zamestnávateľov s celkovým počtom 56 súťažiacich. Najväčší počet tímov (7) do kampane postavila spoločnosť Knauf Insulation, s. r. o., nasledovala spoločnosť Tristone Flowtech Slovakia, s. r. o. (3) a po jednom tíme mali zastúpenie Novobanskí Patrioti, o. z., Technické služby mesta Nová Baňa, ZŠ a MŠ Brehy, Rozvojová agentúra Banskobystrického kraja, n. o. a Mesto Nová Baňa. Z celkového počtu zaregistrovaných sa do súťaže aktívne zapojilo 45 účastníkov, ktorí počas júna využili bicykel 1079 – krát, nabicyklovali 10 009 km, čím ušetrili 2 502,26 kg CO2. A práve vďaka nim sa Nová Baňa v celkovom hodnotení umiestnila na krásnom 27. mieste.

V rámci kampane sa na lokálnej úrovni vyhodnocujú tri súťažné kategórie. V prvej je ocenený tím a jednotlivec s najväčším počtom najazdených km počas trvania kampane. V tejto kategórii bol víťazným tímom Technický úsek na kolesách (Knauf Insulation, s. r. o.) so súťažiacimi: Martin Palaj, Martin Manina, Marek Horniak a Ivan Daniš, ktorí v tohtoročnej kampani najazdili celkom 2 039,91 km a obsadili tak 98. miesto (z celkového počtu 4251 tímov). S najväčším počtom najazdených kilometrov sa víťazom stal Martin Palaj z rovnakého tímu, ktorý najazdil 1311,07 km a celkovo sa umiestnil na 56. mieste.

V druhej kategórii je hodnotený tím a jednotlivec s najväčším počtom jázd. Jej víťazom sa stal tím MaSO Alcatraz (Knauf Insulation, s. r. o.) so 137 jazdami s členmi: Ľudovít Slabý Oliver Polc, Peter Benčat a Jaroslav Horniak. Tento tím sa v celkovom hodnotení umiestnil na 660. mieste. Čo sa týka jednotlivcov, tu sme ocenili troch súťažiacich, ktorí počas súťaže využili bicykel na dopravu do práce a z práce 44-krát: Peter Valachovič z tímu Valachovičovci (1095,10 km), Ľudovít Slabý z tímu MaSO Alcatraz (181,28 km) a Drahomír Mucha z tímu Pracanti TS (102,08 km).

Do tretej súťažnej, tzv. bonusovej kategórie sú zaradení všetci účastníci kampane, ktorí absolvovali aspoň 2/3 ciest alebo 500 km do práce a z práce na bicykli. Túto podmienku splnilo 24 cyklistov. Víťaza tejto kategórie sme vyžrebovali na lokálnom vyhodnotení kampane a stal sa ním Ľudovít Slabý, ktorý počas súťaže využil bicykel na dopravu do práce a z práce 44-krát.

Víťazom jednotlivých kategórií venovalo mesto Nová Baňa darčekové poukážky a vecné ceny. Zároveň sme odovzdali diplom zamestnávateľovi s najväčším počtom súťažiacich tímov. Aj tento rok sa najlepším zamestnávateľom stala spoločnosť Knauf Insulation, s. r. o., ktorej 28 zamestnancov súťažilo až v 7 tímoch, počas súťaže sadli na bicykel 582-krát, najazdili celkom 5 837,38 km, čím ušetrili 1 459,34 kg CO2.

Touto cestou ďakujem všetkým tímom a ich členom za zapojenie sa do 10. ročníka celonárodnej kampane Do práce na bicykli, ale aj spoločnostiam a organizáciám za podporu svojich zamestnancov. Svojím aktívnym prístupom ste prispeli k zníženiu negatívnych vplyvov na životné prostredie, k zdravšiemu ovzdušiu a v neposlednom rade ste zdravým životným štýlom urobili niečo pre svoje zdravie.

Viac informácií o dosiahnutých výsledkoch nájdete na www.novabana.sk/obcan/sport/do-prace-na-bicykli.

Text: Dagmar Lachká, MsÚ Nová Baňa, lokálna koordinátorka

Foto: Eva Čaklošová, MsÚ Nová Baňa

Fotogaléria

Aktuality

Stretnutie s osobnosťou mesta Nová Baňa s plk. v. v. Ing. Viliamom Polnišerom

18. 3. 2024
Kultúra Nová Baňa Oznamy

Mesto Nová Baňa vás pozýva na besedu s plk. v. v. Ing. Viliamom Polnišerom, bývalým šéfpilotom a riaditeľom leteckého útvaru MVSR,......

Program: Melekova DIVADELNÁ Nová Baňa

15. 3. 2024
Kultúra

„Kolkoviny VIII“, Divadlo pri Kolkárni , Handlová Ojedinelý zjav na ochotníckej divadelnej scéne. Obľúbený kabaret je zm......

Oznámenie o prerušení distribúcie elektriny

15. 3. 2024
Nová Baňa Oznamy

Stredoslovenská distribučná spoločnosť, a. s., oznamuje, že v nasledujúcich dňoch bude v našom meste prerušená distribúcia elektri......

Zatvoriť
Pridajte si Novú Baňu na plochu

Pre inštaláciu do vášho iPhone stlačte ikonu (share / zdieľať) a zvolte položku Add to homescreen / Pridat na plochu

Pridajte si Novú Baňu na plochu

Nainštalujte si web stránku Nová Baňa ako aplikáciu pre rýchly prístup k informáciám.