Občan

Do práce na bicykli

Do práce na bicykli (DPNB) je národná kampaň, ktorej hlavným cieľom je podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy v mestách. Jej cieľom je predovšetkým motivovať zamestnancov, aby viac používali pri každodennom cestovaní do práce nielen bicykel, ale aj chôdzu a verejnú dopravu.

Vyhlasovateľom súťaže sú národný cyklokoordinátor Peter Klučka a Ministerstvo dopravy SR.

Koordinátorom a odborným garantom súťaže je občianske združenie Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

Po desiatich úspešných ročníkoch kampane Do práce na bicykli máme aj v roku 2024 ambíciu v projekte pokračovať a vytrvať v snahe, aby nielen jazda na bicykli, ale aj každodenný život v našom meste bol príjemnejší, zdravší a kvalitou sa približoval vyspelým európskym metropolám.

Kampane na podporu cyklistickej dopravy prebiehajú vo viacerých mestách. Počas nich sa zistilo, že určitá časť obyvateľov začala častejšie používať bicykel. Je zaujímavé, že zároveň s tým vzrástla aj priemerná rýchlosť osobných automobilov – zvýšením podielu cyklistickej či pešej dopravy totiž pribudlo na uliciach viac voľného miesta, a v konečnom dôsledku to ocenili všetci užívatelia verejného priestoru, vrátane motoristov.

Mesto Nová Baňa sa počas existencie tejto kampane zapojilo do každého ročníka a inak tomu nie je ani tento rok. Naša samospráva je už zaregistrovaná, čím otvorila možnosť registrácie pre novobanské súťažné tímy. Súťažná časť tohtoročnej kampane je v mesiaci jún.

Do práce na bicykli je súťaž určená pre všetkých obyvateľov slovenských miest. V termíne do 7. júna 2024 sa môžu na internetovej stránke www.dopracenabicykli.eu registrovať 2 až 4-členné tímy, ktoré vytvoria zamestnanci firiem, inštitúcií a organizácií. Tie budú počas mesiaca jún dochádzať do zamestnania a budú si o tom viesť evidenciu na internetovej stránke www.dopracenabicykli.eu v zmysle Štatútu súťaže.

Zapojením sa do súťaže máme ambíciu pozitívne ovplyvniť široké spektrum jednotlivcov, organizácií a inštitúcií v prospech používania bicykla na krátke vzdialenosti. Veríme, že cyklistom sa dostane nielen patričného uznania za to, že významne prispievajú k ochrane životného prostredia, ale stanú sa aj inšpiráciou pre tých, ktorí ešte stále na presun po meste používajú auto.

Veríme, že hlavnou motiváciou pre zapojenie sa do súťaže bude predovšetkým dobrý pocit súťažiacich, že podporujú svoje zdravie, šetria financie a chránia životné prostredie.

 

Text: Dagmar Lachká, manažér kultúry a športu

lokálny koordinátor kampane

Aktuality

Oznámenie o prerušení distribúcie elektriny

18. 4. 2024
Nová Baňa Oznamy

Stredoslovenská distribučná spoločnosť, a. s., oznamuje, že v nasledujúcich dňoch bude v našom meste prerušená distribúcia elektri......

Videoprojekcia filmu " A máme, čo sme chceli " 12.4.2024

12. 4. 2024
Kultúra Nová Baňa Oznamy

Pozývame vás na videoprojekciu do kina VATRA Mesto Nová Baňa vás pozýva na videoprojekciu filmu "A máme, čo sme chceli", ktorá ......

Rozpis pohotovostných služieb 2024

12. 4. 2024
Nová Baňa Oznamy

Pohotovostné služby v mesiaci apríl  - máj 2024: apríl 2024 - ambulancia zubno–lekárskej pohotovostnej služby.pdf Zabezpečen......

Zatvoriť
Pridajte si Novú Baňu na plochu

Pre inštaláciu do vášho iPhone stlačte ikonu (share / zdieľať) a zvolte položku Add to homescreen / Pridat na plochu

Pridajte si Novú Baňu na plochu

Nainštalujte si web stránku Nová Baňa ako aplikáciu pre rýchly prístup k informáciám.