Občan

Tajchová osmička

Už po jedenástykrát zorganizovalo mesto Nová Baňa v spolupráci s občianskym združením Lyžiari mesta Nová Baňa a nadšencami pre beh bežecké podujatie Tajchová osmička, ktoré sa uskutočnilo 2. septembra 2023 v rekreačnej oblasti Tajch.

Napriek tomu, že v tomto termíne sa v Banskobystrickom kraji konalo neuveriteľných 18 bežeckých podujatí, na Tajchovú osmičku za zaregistrovalo 306 bežcov z 59 miest a obcí. V deň podujatia sa nakoniec prezentovalo 257 účastníkov a najväčšie zastúpenie mala Nová Baňa s registrovaným počtom 115 bežkýň a bežcov.

Pre bežcov bolo pripravených 18 súťažných kategórií. Profesionálnu časomieru a služby s ňou súvisiace aj tento rok zabezpečovala spoločnosť Sport Timing Slovakia, s. r. o. z Kežmarku. Všetci pretekári mali k štartovému číslu priradený jednorazový čip, vďaka ktorému bol zaznamenaný dosiahnutý výsledný čas v cieli u každého štartujúceho, čím bolo určené aj celkové poradie v jednotlivých kategóriách. Cieľom nakoniec prebehlo 253 bežcov. Veľmi nás teší, že z celkového počtu štartujúcich bolo až 115 detí a mládeže. Zmerali si svoje sily v siedmich kategóriách na tratiach dlhých 100 m, 200 m, 300 m, 500 m, 864 m, 1,2 km a 5,52 km. Ďalších 11 kategórií bolo vytvorených pre bežcov na tratiach s dĺžkou 5,52 km, 8 km a 21,33 km. Na trati dlhej 5,52 km sa bežalo v dvoch kategóriách, hlavný beh na 8 km bol rozdelený do piatich kategórií a štyri kategórie boli vytvorené na polmaratónskej, 21,33 km dlhej trati. Po dobehnutí do cieľa bola všetkým bežcom odovzdaná účastnícka medaila s logom Tajchovej osmičky.

Záver športového dňa patril už tradične nesúťažnej časti podujatia, ktorou je Pohyb pre zdravie. Jej cieľom bolo povzbudiť všetkých, ktorí sa v čase podujatia nachádzali na Tajchu, aby urobili niečo pre svoje zdravie a zažili radosť z pohybu. Zvoliť si mohli disciplínu beh alebo chôdza, a to podľa svojich aktuálnych fyzických možností a schopností. V pohodovom tempe absolvovali jedno koliesko po cyklochodníku okolo jazera Tajch a ako odmena ich v závere čakalo jabĺčko. Medzi účastníkmi sme mohli vidieť všetky vekové skupiny, počínajúc tými najmenšími (ešte v kočiaroch) až po staršiu generáciu.

Okrem ocenenia víťazov jednotlivých kategórií sme vyhlásili aj najmladšieho a najstaršieho účastníka podujatia, ako aj najlepší ženský a mužský výkon na 8 km a 21,33 km trati. Najmladším účastníkom XI. ročníka Tajchovej osmičky bol Ari Anton Budinský z Novej Bane, narodený v roku 2022, a najstarším účastníkom bol Novobančan Karol Holý, narodený v roku 1952. Najlepší čas zo žien v behu na 8 km dosiahla Jana Mácsaiová z Levíc (ŠK Atóm Levice). Trať dlhú 8 km zabehla za 0:36:35,98. Najlepší mužský výkon v behu na 8 km opäť aj po roku dosiahol František Belohorec z Banskej Štiavnice, ktorý 8 km zvládol za 0:31:25,11. Na polmaratónskej trati s dĺžkou 21,33 km dosiahla najlepší ženský výkon Júlia Marušková z Novej Bane. Do cieľa dobehla s časom 2:03:34,66 a najlepší mužský výkon patrí Jánovi Mikušovi z Látok (Ski Team JASE Látky), ktorý túto trať zvládol za 1:40:58,02.

Zorganizovanie podujatia v takomto rozsahu, s pevným a jasným cieľom organizátorov zabezpečiť spokojnosť účastníkov po všetkých stránkach a v neposlednom rade dosiahnuť výsledok, aby sa naň bežci tešili opäť o rok a vo svojej komunite šírili jeho kladné hodnotenie, si vyžaduje nemalú snahu a úsilie nielen zo strany organizátorov, ale veľmi významná je aj podpora partnerov podujatia. Naše poďakovanie patrí všetkým, ktorí finančne, materiálne, vecnými cenami či iným spôsobom podporili XI. ročník Tajchovej osmičky: NorthFinder, a. s., Banskobystrický samosprávny kraj, PIPER SLOVAKIA, s. r. o., Vojšín Šport Nová Baňa, Zelený pes, s. r. o., LTK Solutions, s. r. o., Penzión Tajch Nová Baňa, Lekáreň AQUA Žarnovica a Šport Bar Brehy.

Tak ako som už spomínala, prioritou organizátorov - mesta Nová Baňa, OZ Lyžiari mesta Nová Baňa a nadšencov behu je pripraviť podujatie, ktoré spĺňa všetky predpoklady kvalitného, dobre zorganizovaného a úspešného podujatia. To by však nebolo možné bez nemalého počtu dobrovoľníkov, ktorí ochotne, nezištne a vo svojom voľnom čase zastrešili množstvo im pridelených úloh. Mnohí z nich sú súčasťou tohto podujatia od jeho vzniku v roku 2012 a dovolím si povedať, že sú najlepšími priateľmi Tajchovej osmičky. Ďakujeme, že ste, veľmi si vážime vašu pomoc! Opäť ste to zvládli na výbornú!

V mene organizátorov ďakujem za súčinnosť TS mesta Nová Baňa a Mestskej polície Nová Baňa a všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k zdarnému a bezproblémovému priebehu Tajchovej osmičky. Poďakovanie patrí aj Bufetu Tajch za ústretovosť s poskytnutím zázemia podujatia.

A na záver ďakujem Petrovi Gajdošovi, pravej ruke hlavného organizátora mesta Nová Baňa a riaditeľovi pretekov, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou a nenahraditeľným článkom Tajchovej osmičky od jej vzniku.

Dovidenia na XII. ročníku Tajchovej osmičky!


Text: Dagmar Lachká, MsÚ Nová Baňa

Foto: Ing. Peter Valachovič

 Fotogaléria na: https://eu.zonerama.com/PeterValachovic/Album/10315696

Aktuality

Stretnutie s osobnosťou mesta Nová Baňa s plk. v. v. Ing. Viliamom Polnišerom

18. 3. 2024
Kultúra Nová Baňa Oznamy

Mesto Nová Baňa vás pozýva na besedu s plk. v. v. Ing. Viliamom Polnišerom, bývalým šéfpilotom a riaditeľom leteckého útvaru MVSR,......

Program: Melekova DIVADELNÁ Nová Baňa

15. 3. 2024
Kultúra

„Kolkoviny VIII“, Divadlo pri Kolkárni , Handlová Ojedinelý zjav na ochotníckej divadelnej scéne. Obľúbený kabaret je zm......

Oznámenie o prerušení distribúcie elektriny

15. 3. 2024
Nová Baňa Oznamy

Stredoslovenská distribučná spoločnosť, a. s., oznamuje, že v nasledujúcich dňoch bude v našom meste prerušená distribúcia elektri......

Zatvoriť
Pridajte si Novú Baňu na plochu

Pre inštaláciu do vášho iPhone stlačte ikonu (share / zdieľať) a zvolte položku Add to homescreen / Pridat na plochu

Pridajte si Novú Baňu na plochu

Nainštalujte si web stránku Nová Baňa ako aplikáciu pre rýchly prístup k informáciám.