Občan

Tajchová osmička

Už po jedenástykrát zorganizovalo mesto Nová Baňa v spolupráci s občianskym združením Lyžiari mesta Nová Baňa a nadšencami pre beh bežecké podujatie Tajchová osmička, ktoré sa uskutočnilo 2. septembra 2023 v rekreačnej oblasti Tajch.

Napriek tomu, že v tomto termíne sa v Banskobystrickom kraji konalo neuveriteľných 18 bežeckých podujatí, na Tajchovú osmičku za zaregistrovalo 306 bežcov z 59 miest a obcí. V deň podujatia sa nakoniec prezentovalo 257 účastníkov a najväčšie zastúpenie mala Nová Baňa s registrovaným počtom 115 bežkýň a bežcov.

Pre bežcov bolo pripravených 18 súťažných kategórií. Profesionálnu časomieru a služby s ňou súvisiace aj tento rok zabezpečovala spoločnosť Sport Timing Slovakia, s. r. o. z Kežmarku. Všetci pretekári mali k štartovému číslu priradený jednorazový čip, vďaka ktorému bol zaznamenaný dosiahnutý výsledný čas v cieli u každého štartujúceho, čím bolo určené aj celkové poradie v jednotlivých kategóriách. Cieľom nakoniec prebehlo 253 bežcov. Veľmi nás teší, že z celkového počtu štartujúcich bolo až 115 detí a mládeže. Zmerali si svoje sily v siedmich kategóriách na tratiach dlhých 100 m, 200 m, 300 m, 500 m, 864 m, 1,2 km a 5,52 km. Ďalších 11 kategórií bolo vytvorených pre bežcov na tratiach s dĺžkou 5,52 km, 8 km a 21,33 km. Na trati dlhej 5,52 km sa bežalo v dvoch kategóriách, hlavný beh na 8 km bol rozdelený do piatich kategórií a štyri kategórie boli vytvorené na polmaratónskej, 21,33 km dlhej trati. Po dobehnutí do cieľa bola všetkým bežcom odovzdaná účastnícka medaila s logom Tajchovej osmičky.

Záver športového dňa patril už tradične nesúťažnej časti podujatia, ktorou je Pohyb pre zdravie. Jej cieľom bolo povzbudiť všetkých, ktorí sa v čase podujatia nachádzali na Tajchu, aby urobili niečo pre svoje zdravie a zažili radosť z pohybu. Zvoliť si mohli disciplínu beh alebo chôdza, a to podľa svojich aktuálnych fyzických možností a schopností. V pohodovom tempe absolvovali jedno koliesko po cyklochodníku okolo jazera Tajch a ako odmena ich v závere čakalo jabĺčko. Medzi účastníkmi sme mohli vidieť všetky vekové skupiny, počínajúc tými najmenšími (ešte v kočiaroch) až po staršiu generáciu.

Okrem ocenenia víťazov jednotlivých kategórií sme vyhlásili aj najmladšieho a najstaršieho účastníka podujatia, ako aj najlepší ženský a mužský výkon na 8 km a 21,33 km trati. Najmladším účastníkom XI. ročníka Tajchovej osmičky bol Ari Anton Budinský z Novej Bane, narodený v roku 2022, a najstarším účastníkom bol Novobančan Karol Holý, narodený v roku 1952. Najlepší čas zo žien v behu na 8 km dosiahla Jana Mácsaiová z Levíc (ŠK Atóm Levice). Trať dlhú 8 km zabehla za 0:36:35,98. Najlepší mužský výkon v behu na 8 km opäť aj po roku dosiahol František Belohorec z Banskej Štiavnice, ktorý 8 km zvládol za 0:31:25,11. Na polmaratónskej trati s dĺžkou 21,33 km dosiahla najlepší ženský výkon Júlia Marušková z Novej Bane. Do cieľa dobehla s časom 2:03:34,66 a najlepší mužský výkon patrí Jánovi Mikušovi z Látok (Ski Team JASE Látky), ktorý túto trať zvládol za 1:40:58,02.

Zorganizovanie podujatia v takomto rozsahu, s pevným a jasným cieľom organizátorov zabezpečiť spokojnosť účastníkov po všetkých stránkach a v neposlednom rade dosiahnuť výsledok, aby sa naň bežci tešili opäť o rok a vo svojej komunite šírili jeho kladné hodnotenie, si vyžaduje nemalú snahu a úsilie nielen zo strany organizátorov, ale veľmi významná je aj podpora partnerov podujatia. Naše poďakovanie patrí všetkým, ktorí finančne, materiálne, vecnými cenami či iným spôsobom podporili XI. ročník Tajchovej osmičky: NorthFinder, a. s., Banskobystrický samosprávny kraj, PIPER SLOVAKIA, s. r. o., Vojšín Šport Nová Baňa, Zelený pes, s. r. o., LTK Solutions, s. r. o., Penzión Tajch Nová Baňa, Lekáreň AQUA Žarnovica a Šport Bar Brehy.

Tak ako som už spomínala, prioritou organizátorov - mesta Nová Baňa, OZ Lyžiari mesta Nová Baňa a nadšencov behu je pripraviť podujatie, ktoré spĺňa všetky predpoklady kvalitného, dobre zorganizovaného a úspešného podujatia. To by však nebolo možné bez nemalého počtu dobrovoľníkov, ktorí ochotne, nezištne a vo svojom voľnom čase zastrešili množstvo im pridelených úloh. Mnohí z nich sú súčasťou tohto podujatia od jeho vzniku v roku 2012 a dovolím si povedať, že sú najlepšími priateľmi Tajchovej osmičky. Ďakujeme, že ste, veľmi si vážime vašu pomoc! Opäť ste to zvládli na výbornú!

V mene organizátorov ďakujem za súčinnosť TS mesta Nová Baňa a Mestskej polície Nová Baňa a všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k zdarnému a bezproblémovému priebehu Tajchovej osmičky. Poďakovanie patrí aj Bufetu Tajch za ústretovosť s poskytnutím zázemia podujatia.

A na záver ďakujem Petrovi Gajdošovi, pravej ruke hlavného organizátora mesta Nová Baňa a riaditeľovi pretekov, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou a nenahraditeľným článkom Tajchovej osmičky od jej vzniku.

Dovidenia na XII. ročníku Tajchovej osmičky!


Text: Dagmar Lachká, MsÚ Nová Baňa

Foto: Ing. Peter Valachovič

 Fotogaléria na: https://eu.zonerama.com/PeterValachovic/Album/10315696

Aktuality

Oznámenie o prerušení distribúcie elektriny

18. 4. 2024
Nová Baňa Oznamy

Stredoslovenská distribučná spoločnosť, a. s., oznamuje, že v nasledujúcich dňoch bude v našom meste prerušená distribúcia elektri......

Videoprojekcia filmu " A máme, čo sme chceli " 12.4.2024

12. 4. 2024
Kultúra Nová Baňa Oznamy

Pozývame vás na videoprojekciu do kina VATRA Mesto Nová Baňa vás pozýva na videoprojekciu filmu "A máme, čo sme chceli", ktorá ......

Rozpis pohotovostných služieb 2024

12. 4. 2024
Nová Baňa Oznamy

Pohotovostné služby v mesiaci apríl  - máj 2024: apríl 2024 - ambulancia zubno–lekárskej pohotovostnej služby.pdf Zabezpečen......

Zatvoriť
Pridajte si Novú Baňu na plochu

Pre inštaláciu do vášho iPhone stlačte ikonu (share / zdieľať) a zvolte položku Add to homescreen / Pridat na plochu

Pridajte si Novú Baňu na plochu

Nainštalujte si web stránku Nová Baňa ako aplikáciu pre rýchly prístup k informáciám.