Aktuality

DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ V MATERSKEJ ŠKOLE

26. 4. 2024
Oznamy

DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ V MATERSKEJ ŠKOLE Srdečne pozývame deti a rodičov do priestorov materskej školy a elokovaných tried. Dve......

Zápis detí do MŠ na školský rok 2024/25

26. 4. 2024
Oznamy

Zákonný zástupca môže podat' žiadost': -osobne na jednotlivých pracoviskách v hore uvedených dňoch a určených hodinách,-poštou,......

Televízne reportáže zo Základnej školy Jána Zemana Nová Baňa

22. 4. 2024
Oznamy

Mesto Nová Baňa dáva do pozornosti reportáže zo Základnej školy Jána Zemana Nová Baňa, ktoré boli odvysielané v Televíznych noviná...

Program: Melekova DIVADELNÁ Nová Baňa

15. 3. 2024 Kultúra

„Kolkoviny VIII“, Divadlo pri Kolkárni , Handlová

Ojedinelý zjav na ochotníckej divadelnej scéne.

Obľúbený kabaret je zmesou scénok a projekcií, ktoré dopĺňajú do deja to, čo sa nedá stvárniť na javisku. Diváci sa môžu tešiť na extravagantné kostýmy a humor typický pre členov Divadla pri kolkárni.

Štvorica ochotníkov z Divadla pri kolkárni tvorí kabaretné predstavenia s názvom Kolkoviny na základe reálnych skutočností z mesta či našej spoločnosti. Diváci si obľúbili rôzne postavy, ktoré sa opakujú v každom vydaní kabaretu, ako napríklad dvojica mafiánov Pitralon – Igor Suchý a Hugo Boss – Branislav Čukan.

Divadlo pri kolkárni funguje v rovnakej zostave už 24 sezónu . Názov odvodili od niekdajšej pivárne a kolkárne v susedstve Domu kultúry v Handlovej, ktorý je domovskou scénou ochotníkov. Zo zakladajúcich študentov sú dnes už rodičia a profesionáli v strednom veku. Autormi scenárov predstavení s názvom Kolkoviny a poradovým číslom ich vydania, tento rok už ôsmeho, sú Braňo Čukan a Igor Suchý.

 

„Źenba“, Divadlo „A“ a divadlo SHANTI, Prievidza (vhodné od 15 rokov)

Divadelné predstavenie Ženba je klasická hra ruského dramatika N.V. Gogoľa, ktorá mala premiéru v roku 1842 v Sankt Peterburgu. Hra je plná komických situácií a dialógov. Dej inscenácie v podaní vynikajúcich ochotníkov z Prievidze je posunutý do súčasnejších reálií, čo zvýrazňuje atraktivitu a nadčasovosť hry.

Preklad: Ján Štrasser
Réžia: Peter Palik
Účinkujúci: Nela Jakubisová, Jarmila Bakusová, Eva Lišková, Michaela Vrábová, Bianka Bartošová, Patrik Hostačný, Richard Hlavatý, Štefan Orság, Oliver Smida, Michal Cisík, Stanislav Baran, Anna Nedeljaková, Eva Cisíková

Ochotnícky súbor Divadla "A" pôsobí na divadelnej scéne už 70 rokov. Súbor alternatívneho Divadla Shanti funguje zase od roku 1991. Úzka spolupráca oboch divadiel sa začala v roku 1996. Pravidelne sa zúčastňujú na rôznych súťažných prehliadkach súborov na Slovensku i v zahraničí vrátane svetového festivalu ochotníckeho divadla Mondial du Theatre v Monaku. Súbor okrem iných cien dostal i dvakrát ocenenie Tvorivý čin roka. V roku 2009 získal Štefan Orság ako jeden z mála ochotníkov na Slovensku Cenu Jozefa Kronera, ktorú udeľujú profesionálnym umelcom.

Talentovaní ochotníci s inscenáciou Ženba získali prestížnu hlavnú cenu a zlaté pásmo na celoštátnej postupovej súťaži a prehliadke neprofesionálneho divadla dospelých Belopotockého Mikuláš 2023.


„Serjoža“, DS Šašovčan, Šášovské Podhradie

Veselohra na motívy Divadla Járy Cimrmana. 

 V horárni a priľahlom lese, žije nemý chlapec - nemanželské „vojnové“ dieťa. Vychovali ho srny. Keď ho nájdu odhodlaní samozvaní záchrancovia, doktor a učiteľka, je rozhodnuté. Chlapca vrátia do civilizácie a najmä jeho rodičom...Ochotnícky súbor Šašovčan tentokrát siahol síce k overenému zdroju, ale k celkom novej téme: Divočina kontra civilizácia. Určite to však bude viac divočina. Zmeny scenára, sú ďaleko jednoduchšie (technicky, fyzicky ale najmä psychicky), ako personálne zmeny v súbore, takže členovia zostávajú kmeňoví (niekedy doslova drevení). Napriek tomu zhoda mien, charakterov a intelektu hercov s divadelnými postavami je čisto náhodná.

OSOBY A OBSADENIE: 

SERJOŽO - chlapča z divočiny: Jožko Sedliak

DOKTOR: Mirko Puliš

UČITEĽKA: Bejka Chalmovská

HORÁR Jedlička: Ludko Sedliak

MARTA - horárova žena (aj): Renka Dubinová

KRČMÁRKA: Anka Janeková

BARÓN Walter von Grűnbach (dôstojník): Paľko Janek

FARÁR: Lubko Šurka

STARÁ Blažková: Livka Sedliaková

Veselohrami z dedinského prostredia súbor v pôvodnej zostave zabáva publikum už viac ako 20 rokov. Počas svojho pôsobenia Šášovčan nacvičil takmer desiatku hier. Súbor sa zúčastňuje divadlených súťaží, na ktorých získal viaceré ocenenia. Na predstavenie hry Z dreva vyrezané od Ľubomíra Feldeka sa bol dokonca pozrieť aj sám slávny spisovateľ.


Meno „neni“ podstatné, DS ČI-PR-CHA, Kremnica (vhodné od 15 rokov)

Dráma o živote človeka , ktorý slúžil politickej moci. Keď sa mu dostala do rúk biblia, ktorú začal čítať, pochopil, že slúžil zlu. Teraz hľadá ospravedlnenie a odpustenie za svoj život a snaží sa nájsť pokoj v duši.

Text: Svetlana Alexijevič

Réžia: Mgr. art. Peter Luptovský

Dramaturgia: Kolektív

Osoby a obsadenie: Jozef Bajnok

Divadelný súbor Či Pr Cha, alebo aj Činnosť preventívneho charakteru v Kremnici je špecifický najmä vlastnou úpravou originálnych podôb divadelných hier. Súbor vznikol v roku 2008 pri literárno-dramatickom odbore ZUŠ J. L. Bellu v Kremnici, od kedy ho až dodnes vedie profesionálny divadelný režisér Peter Luptovský. Divadelný súbor Či Pr Cha pravidlene získava ocenenia na slovenských aj medzinárodných podujatiach. Na minuloročnom celoslovenskom divadelnom festivale Belopotockého Mikuláš, ktorý je vrcholným podujatím svojho druhu v tuzemsku, súbor získal v silnej konkurencii bronzové pásmo.


Zatvoriť
Pridajte si Novú Baňu na plochu

Pre inštaláciu do vášho iPhone stlačte ikonu (share / zdieľať) a zvolte položku Add to homescreen / Pridat na plochu

Pridajte si Novú Baňu na plochu

Nainštalujte si web stránku Nová Baňa ako aplikáciu pre rýchly prístup k informáciám.