Aktuality

Máj, máj, máj, rozžiariš nám kraj....

30. 4. 2024
Kultúra Nová Baňa Oznamy

Máj, máj, máj, rozžiariš nám kraj.... Tak ako sa nevie, kto je tvorcom ľudových piesní, ani ľudové zvyky a obyčaje nemajú zacho......

Deň matiek 2024

30. 4. 2024
Kultúra Nová Baňa Oznamy

Našim mamám Mesto Nová Baňa v spolupráci s Taxi KOTVA pozýva všetky mamy, mamky, mamičky, babky i prababičky na hudobné popolud......

Zalesňovanie v novobanských lesoch

30. 4. 2024
Oznamy

Mesiace marec a apríl sa na Mestských lesoch Nová Baňa niesli v znamení pestovnej činnosti konkrétne vo výsadbe sadeníc. Výsadba n......

Primátor vidí v pretekoch pre mesto veľký prínos

12. 6. 2023 Kultúra Nová Baňa Oznamy

Prinášame Vám rozhovor s primátorom mesta Nová Baňa Branislavom Jaďuďom, ktoré je jedným z hlavných organizátorov medzinárodných cyklistických pretekov krajín V4 konaných pod záštitou ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. 

Preteky Visegrad 4 Bicycle Race 2023 & RESPECT Ladies Race Slovakia 2023 sú organizované v meste Nová Baňa už 3 roky. Prečo ste pristúpili na spoluorganizáciu pretekov viac ako 20 profesionálnych tímov počas dvoch súťažných dní s viac ako dĺžkou 140 km trate v malebnom prostrední Novej Bane a zaujímavým kultúrno-spoločenským programom? Aký v tom vidíte prínos pre mesto? 

V r. 2021 bola organizovaná etapa na Slovensku po prvýkrát mimo Bratislavy a okolia práve u nás v Novej Bani. Naše mesto bolo oslovené riaditeľom pretekov pred tromi rokmi najmä vďaka svojej členitosti a možnosti zostaviť tak zaujímavú trasu pre cyklistov. Mesto podporilo túto myšlienku a etapa V4 cyklopretekov sa na Slovensku jazdí odvtedy už u nás v Novej Bani a na okruhu cez stredné Pohronie. 
Prínosom je zviditeľnenie a propagácia nášho mesta www.novabana.sk a aj celého regiónu www.regiongron.sk prostredníctvom tohto športového podujatia nielen pre slovenských návštevníkov, ale aj v rámci krajín V4. Preteky sa zvyčajne konajú na začiatku leta, kedy sa začína aj Kultúrne leto v Novej Bani. 

Kde vznikol nápad prepojiť preteky Visegrad 4 Bicycle Race 2023 & RESPECT Ladies Race Slovakia 2023 s kultúrnym programom? Priblížili by ste nám, načo sa môžeme tešiť tento rok? 
Myšlienka na spojenie športového podujatia s kultúrnym podujatím, ktoré poskytne sprievodný program, vznikla hneď od organizovania pretekov v r. 2021. Tento rok sme hudobné vystúpenia začlenili do programu kultúrneho leta. Počas pretekov sa môžete tešiť na Detské cyklistické preteky a na koncerty Pala Drapáka, taktiež skupiny Retro Active – Kabát Revival.
Pestrá je i ponuka kultúrno-spoločenských podujatí organizovaných v priebehu roka formou filmových, divadelných a kultúrnych festivalov, prehliadok ľudového spevu a neprofesionálnych hudobných skupín či ukážkami ľudových remesiel a remeselníkov na tradičnom Novobanskom jarmoku.
Počas tohto leta nás v meste čaká https://www.novabana.sk/informacie/podujatia: Banícky fakľový sprievod a Anna bál,  verejná videoprojekcia - film Srdce na dlani a film BUKO, Turnaj STZ Triedy D Juniori/Juniorky,  divadelné predstavenia pre deti, Tenisový turnaj o pohár primátora, Letné čítanie v parku, TK Tajch Tennis Family Team Cup, Tajchová osmička, Ľudová veselica,  Vatra SNP  a mnoho iných akcií.
Veríme, že preteky Visegrad 4 Bicycle Race 2023 & RESPECT Ladies Race Slovakia 2023 aj vďaka kultúrnemu programu prilákajú širokú verejnosť a zúčastnení určite v meste radi navštívia rôzne miesta. 

Ktoré turistické atrakcie Novej Bane by ste odporučili návštevníkom? 
Pre návštevníkov je k dispozícii čokoľvek, čo ich zaujíma v našom meste https://www.facebook.com/mestoNovaBana/videos/1012491872947152/.

Nová Baňa patrila k stredoslovenským slobodným kráľovským a banským mestám s tradíciou zlata a striebra. Jej história získala európsky rozmer prvým použitím hnacej sily pary na kontinente v roku 1722. Historickou dominantou mesta je pôvodne gotická, neskôr zbarokizovaná budova radnice so sieňou vyzdobenou portrétmi uhorských panovníkov a hodnostárov. História Novej Bane a okolia je dokumentovaná Pohronským múzeom, ktoré v súčasnosti v budove sídli. Monumentálnymi historickými pamiatkami mesta sú aj Špitál, viaceré kostoly: sv. Alžbety, Narodenia Panny Márie i sv. Kríža, Súsošie sv. Trojice i Pútnická kaplnka Panny Márie https://www.novabana.sk/navst.../o-meste/historicke-pamiatky

Ohňový atmosférický stroj anglického konštruktéra Isaaca Pottera slúžil na čerpanie banských spodných vôd. Základy tohto významného technického diela boli objavené v roku 2019 a potvrdené archeologickými výskumami. V nasledujúcom období je v pláne i výstavba repliky stroja a banského múzea. Zmenšený pohyblivý model stroja sa nachádza v Pohronskom múzeu. Viac informácii nájdete tu: https://pohronskemuzeum.sk/. Areál šachty Althandel s pozostatkami Potterovho stroja je možné navštíviť počas komentovaných vychádzok „S baníkom za históriou“. Jej súčasťou je i vstup do štôlne Tag: https://regiongron.sk/potterov-parny-stroj/

Tiché a pokojné mestečko, jeho pamätihodnosti, krásy okolitej prírody a štálového osídlenia vytvárajú vhodné podmienky pre aktívny oddych a návštevu nášho mesta. Tunajšie okolie ponúka mnoho príležitostí aj obdivovateľom prírody https://www.lesynb.sk/.../naucne-chodniky-turisticke...
Na území mesta Nová Baňa sa nachádza viacero prírodných rezervácií, prírodných pamiatok, či iných prírodných zaujímavostí https://www.novabana.sk/sk/navstevnik/o-meste/priroda: Prírodná rezervácia Bujakov vrch, Národná prírodná pamiatka Andezitove kamenné more, Starohutiansky vodopád, Štamproch, Háj, Havrania a Červená skala, Sedlova skala, Vráblikova skala. 
Veľmi obľúbené sú aj Náučné chodníky: Vojšín https://www.novabana.sk/navstevnik/tipy-na-vylet, Zvonička http://www.zvonicka.sk/, Zbojnícke studničky https://studnicky.novabana.sk/ či Banský https://stolne.novabana.sk/sk/.

Do pozornosti dávam vybudovanú infraštruktúru rekreačného areálu Zvonička. 
Vyberte sa na Zvoničku, kde si môžete vybrať či sa vydáte na túru len na Červenú a Havraniu skalu alebo na rozhľadňu Háj https://regiongron.sk/rozhladna-haj-nova-bana/. Patrí medzi najkrajšie vyhliadkové lokality nad naším mestom, preto návštevu určite neodkladajte. Ponúka veľmi pekný výhľad na okolie. Táto jednoduchá túra s množstvom technických zaujímavostí je ideálna v každom ročnom období. Vyhliadka má celkovú výšku 21 metrov, stojí v nadmorskej výške 625 m n. m. a je súčasťou NCH Zvonička. Na vyhliadkovej plošine rozhľadne je umiestnený ďalekohľad s 35-násobným priblížením. Ponúka výhľad takmer na celú Novú Baňu, ďalej na Štiavnické vrch, Pohronský Inovec a Vtáčnik. V okolí sa nachádzajú pozostatky kameňolomu, v ktorom sa v minulosti vyrábali mlynské kamene a tie sa dodnes nachádzajú v Novej Bani.

Nudiť sa nebudete ani priamo na Zvoničke, v bufete majú výborné občerstvenie, je tu i ohnisko, ihrisko, v lete koncerty a predovšetkým detské ferraty s požičovňou výstroja Detský via ferratový areál. Ďaleko to nebudete mať ani ku kaplnke v Kohútove https://regiongron.sk/putnicke-miesto-kohutovo/, prejdite sa po Záhradnom lese https://www.lesynb.sk/priroda-oddych/zahradny-les  alebo si spravte prechádzku na Šarvíz.

Ponuku na strávenie voľného času je možné nájsť prehľadne aj na stránke Oblastnej organizácie cestovného ruchu GRON 5 TIPOV NA VÝLETY V NOVEJ BANI - Región Gron https://regiongron.sk/tipy-na-vylety/kam-v-novej-bani/

V lete je zaujímavé navštíviť aj vodnú nádrž Tajch, ktorá ponúka príjemné miesto na oddych https://regiongron.sk/rekreacny-areal-tajch/. V areáli bola vybudovaná infraštruktúra: cyklochodník vrátane osvetlenia okolo celého jazera, cvičebné zostavy workoutových prvkov a mobiliáru, detských herných prvkov, náučných chodníkov Zbojnícke studničky a Chodníček Novobanských povestí, vybudovanie nových spŕch a toaliet vrátane bufetu pri vode, amfiteáter nachádzajúci sa pri Penzióne Tajch a pri Bufete u Igora. Je potrebné nájsť rovnováhu medzi rekreantami a turistami, ktorí toto jazero vyhľadávajú práve pre zázemie, ktoré ponúka, a medzi rybármi, ktorí celoročne aktívne pracujú na tejto vodnej ploche, ktorú majú v prenájme, s chovom rýb a rybolovom. Musí dôjsť k dôležitej rovnováhe medzi týmito dvoma kategóriami. Okrem letného vyžitia ponúka Tajch takisto zázemie a využitie na rôzne kultúrno-spoločenské akcie vrátane letného kina na amfiteátri, hudobných vystúpení v rámci televízie Šláger alebo iných hudobných vystúpení na strane Penziónu Tajch alebo Bufetu u Igora, alebo na strane MotoCamp Slovakia, kde je tiež vybudované zázemie a reštauračné zariadenie vrátane ubytovania, kempu nielen pre motorkárov a v neposlednom rade športového vyžitia, prevádzkou dvoch veľkých antukových kurtov. 

Ako hodnotíte doterajšiu spoluprácu s ostatnými organizátormi? 
Spolupráca so všetkými spoluorganizátormi je veľmi dobrá a na profesionálnej úrovni. Poďakovať je potrebné najmä spoločnosti LTK Solutions - Ing. Ján Letko, OZ Vrchy - Ing. Ján Žilovec a hlavným organizátorom za mesto Nová Baňa, ktorými boli v rokoch 2021-2022 JUDr. Vladislav Lalka, 2021-2023 Dagmar Lachká a v tomto roku 2023 ďakujeme aj Ing. Petrovi Pšenákovi. 
Poďakovanie patrí aj všetkým partnerom https://visegrad4bicyclerace.com/partneri-2023  podporujúcim preteky Visegrad 4 Bicycle Race 2023 & RESPECT Ladies Race Slovakia a dobrovoľníkom, ktorí akoukoľvek spôsobom prispievajú k medzinárodnému podujatiu v našom meste. 
Primátorovi mesta Branislavovi Jaďuďovi ďakujeme za rozhovor. 

Priaznivcom cyklistiky ešte dávame do pozornosti blížiace sa Majstrovstvá Slovenska a Česka v cestnej cyklistike, ktoré sa budú konať už 22. až 25. júna 2023 v neďalekom meste Tlmače https://www.facebook.com/majstrovstvacyklistika. So svojou profesionálnou kariérou sa počas tohto šampionátu rozlúči hviezdny Peter Sagan https://www.facebook.com/PeterSagan/?locale=sk_SK.

A nám neostáva už nič iné, iba srdečne pozvať všetkých priaznivcov cyklistiky a dobrej hudby na účasť na podujatí VISEGRAD 4 BICYCLE RACE 2023 & RESPECT LADIES RACE SLOVAKIA 2023. https://visegrad4bicyclerace.com/  Veríme, že každý si tam príde na svoje. 

Tešíme sa na vás! 

PhDr. Lenka Šubová, manažérka komunikácie mesta

ĎAKUJEME VŠETKÝM A HLAVNE PARTNEROM ZA PODPORU PODUJATIA. 




Zatvoriť
Pridajte si Novú Baňu na plochu

Pre inštaláciu do vášho iPhone stlačte ikonu (share / zdieľať) a zvolte položku Add to homescreen / Pridat na plochu

Pridajte si Novú Baňu na plochu

Nainštalujte si web stránku Nová Baňa ako aplikáciu pre rýchly prístup k informáciám.