Aktuality

Zmena zberu komunálneho odpadu 29.4.2024

29. 4. 2024
Oznamy

Technické služby mesta Nová Baňa oznamujú občanom, že zber komunálneho odpadu z odľahlých častí mesta a domácností, kde sa vykonáv......

DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ V MATERSKEJ ŠKOLE

26. 4. 2024
Oznamy

DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ V MATERSKEJ ŠKOLE Srdečne pozývame deti a rodičov do priestorov materskej školy a elokovaných tried. Dve......

Zápis detí do MŠ na školský rok 2024/25

26. 4. 2024
Oznamy

Zákonný zástupca môže podat' žiadost': -osobne na jednotlivých pracoviskách v hore uvedených dňoch a určených hodinách,-poštou,......

RESPECT LADIES RACE SLOVAKIA 2023 z pohľadu riaditeľa pretekov

28. 6. 2023 Kultúra Nová Baňa Oznamy

Z pohľadu Ing. Jána Žilovca, riaditeľa pretekov, prinášame priblíženie medzinárodných cyklistických pretekov žien, ktoré budú aj tento rok súčasťou cyklistického víkendu v Novej Bani.

Minulý rok po prvýkrát prebehli aj ženské preteky. Vnímate to ako prínos? Prečo sa vôbec zaradili do programu aj ženské preteky až pod Vašim pôsobením?

Po vzore veľkých cyklistických podujatí som sa i ja rozhodol rozšíriť projekt o ženskú časť, boli sme jeden z prvých pretekov v kategórii UCI 1.2 vôbec na Slovensku a v spolupráci s maďarským organizátorom sme sa dohodli, že usporiadame obaja aj preteky žien. V minulom prvom ročníku si preteky vyslúžili veľký úspech. Žiaľ, v tomto roku sa maďarským kolegom nepodarilo získať dostatok financií na ženskú časť. V medzinárodnom športe a tiež v UCI sa presadzuje zrovnoprávnenie mužov a žien, nakoľko väčšina Pro Tour tímov má aj ženský tím, tešíme sa tejto začínajúcej tradícii aj na Slovensku. Ženský tím víťaza Tour de France - T. Pogačara, UAE sa zúčastní aj na našich pretekoch. Takže budete môcť vidieť minimálne presne tie isté bicykle, na ktorých jazdí víťaz Tour de France.

Je trať, ktorou pôjdu ženy odlišná od trate pre mužov? 

V tomto roku sme trať nemenili a po dobrých ohlasoch a skúsenostiach zostávame v rovnakom profile ako v minulom roku. Ženy idú dva veľké a dva malé okruhy t.j. 90 km a muži absolvujú tri veľké a tri malé okruhy t.j. 145 km s ostrým štartom na ul. Cintorínska a prejazdom cez námestie.


Ktoré ženské tímy môžeme v Novej Bani očakávať v sobotu 8. júla 2023?
Okrem už spomenutého tímu UAE, sa predstavia reprezentácie Cypru, Izraela, Ukrajiny, Uzbekistanu, tímy z Poľska, ČR, HU, Slovinska a samozrejme, aj reprezentácia Slovenska.
Záštitu nad ženskými pretekmi prevzal Ondrej Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja. A záštitu nad mužskými pretekmi má už tradične minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Ďakujeme za informácie a prajeme zdarný priebeh ženských pretekov.

PhDr. Lenka Šubová, manažérka komunikácie mesta

foto: Mgr. Erika Jauschová

Zatvoriť
Pridajte si Novú Baňu na plochu

Pre inštaláciu do vášho iPhone stlačte ikonu (share / zdieľať) a zvolte položku Add to homescreen / Pridat na plochu

Pridajte si Novú Baňu na plochu

Nainštalujte si web stránku Nová Baňa ako aplikáciu pre rýchly prístup k informáciám.