Aktuality

DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ V MATERSKEJ ŠKOLE

26. 4. 2024
Oznamy

DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ V MATERSKEJ ŠKOLE Srdečne pozývame deti a rodičov do priestorov materskej školy a elokovaných tried. Dve......

Zápis detí do MŠ na školský rok 2024/25

26. 4. 2024
Oznamy

Zákonný zástupca môže podat' žiadost': -osobne na jednotlivých pracoviskách v hore uvedených dňoch a určených hodinách,-poštou,......

Televízne reportáže zo Základnej školy Jána Zemana Nová Baňa

22. 4. 2024
Oznamy

Mesto Nová Baňa dáva do pozornosti reportáže zo Základnej školy Jána Zemana Nová Baňa, ktoré boli odvysielané v Televíznych noviná...

V mestskej knižnici sme vítali Veľkú noc

14. 3. 2024 Kultúra Oznamy

Mestská knižnica v Novej Bani sa stala miestom vítania Veľkej noci. Nosnou myšlienkou tohto podujatia bolo jeho návštevníkom priblížiť ľudovo-remeselné výrobky, ktoré sú symbolom prichádzajúcej jari a Veľkej noci.

Naše pozvanie prijali šikovní výrobcovia, ktorí tvoria s láskou a tradície zachovávajú aj pre ďalšie generácie. Veľkonočné vajíčka a ich zdobenie prezentovala Janette Maďarová, dekoratívne tematické medovníčky tvorila Kamila Mištíková, korbáče pre šibačov plietol Jozef Stankay. Nechýbali ani šúpolienky, ktoré sú naším vzácnym kultúrnym dedičstvom. V Novej Bani ho zachováva Magdaléna Polcová, ktorá nám priblížila proces ich výroby. A kto hľadal jarné a veľkonočné dekorácie na vyzdobenie svojho príbytku, určite si mal z čoho vybrať u Elišky Zimanovej (Dekorácie Zimelka).

Okrem prezentácie výrobkov, ktoré si návštevníci mohli aj zakúpiť, každý z výrobcov odovzdal aj kus svojho kumštu. A verte, že záujemcov, ktorí si chceli vyskúšať zdobenie vajíčok, medovníkov, pletenie korbáčov, prácu so šúpolím či vyrobiť si dekoráciu vlastnými rukami bolo neúrekom.

Zaujímavosťou bolo nepochybne aj dračie vajce zo septárie, pôvodom z Madagaskaru. Návštevníci ho mali možnosť vidieť vďaka Jozefovi Holému, ktorý nám ho na toto podujatie zapožičal.

Naše poďakovanie patrí všetkým výrobcom za zachovávanie tradícií a ich prezentáciu na tomto podujatí, rovnako aj návštevníkom, ktorí ich prácu podporili.

Ďakujeme za vašu priazeň.

Text: Dagmar Lachká, manažér kultúry a športu
Foto: Andrea Bedenská, Dagmar Lachká

Zatvoriť
Pridajte si Novú Baňu na plochu

Pre inštaláciu do vášho iPhone stlačte ikonu (share / zdieľať) a zvolte položku Add to homescreen / Pridat na plochu

Pridajte si Novú Baňu na plochu

Nainštalujte si web stránku Nová Baňa ako aplikáciu pre rýchly prístup k informáciám.